Pelakon Geng Bas Sekolah

PELAKON GENG BAS SEKOLAH.....


ABANG MAT
Mat adalah pemandu dan penjaga kepada bas sekolah. Malas dan sering tidak boleh membuat keputusan. Dia memerlukan kanak-kanak yang memberi nasihat kerana sikat pengecutnya menyebabkan dia tidak boleh menangani masalah. Sikap cuai dan sering tersasul kata-kata membuatkan wataknya menjadi seorang yang kelakar.

AMIN
Seorang murid yang berumur 10 tahun yang mempunyai adab sopan yang baik dan hati yang murni. Ibu bapanya merupakan petani yang sering bekerja keras demi Amin. Amin seorang yang lasak dan mempunyai tali pinggang hitam dalam Tae Kwan Do. Dia seperti merupakan ketua geng bas sekolah dan bersedia menempuh apa jua cabaran demi mempertahankankan ahli-ahli kumpulannya.
MELLY
Melly juga berumur 10 tahun yang merupakan ketua darjah. Dia seorang yang bijak dan sangat bertanggungjawab serta degil dan selalu memikirkan tentang melakukan perkara yang betul. Dia juga selalu menolong ibunya menjual nasi lemak setiap pagi di perhentian bas. Di antara ahli kumpulannya. Melly seperti kakak yang paling dewasa kerana kematangannya. Dia mempunyai rasa hormat yang tinggi kepada pendapat Amin walaupun sering bercanggah.

THANUSHA
Thanusha berumur 9 tahun mempunyai tocang yang cantik, mempunyai baran, suka bertengkar dan sering membuat kesimpulan dengan pantas. Thanusha diamanahkan oleh ibu Chua supaya menjaga Chua kerana mereka berjiran dan bersekolah di tempat yang sama. Namun kadang-kala Thanusha sedikit lalai dengan tanggungjawabnya.

JINAK
Jinak berumur 9 tahun dan anak kepada seorang peniaga yang berjaya. Latarbelakangnya yang menyebabkan dia berupaya memiliki hidup yang serba mewah di mana sedikit berbeza dengan rakan-rakannya. Ramai yang berfikir Jinak selalu mempamerkan kemewahan dan menyebabkan dia tidak mempunyai ramai kawan. Dia meluangkan sebahagian besar daripada masanya dengan mereka cipta alatan baru.

CHUA
Chua adalah adalah ahli yang paling muda, berumur 7 tahun dan pasti sekali yang paling nakal. Berimaginatif namun sedikit lurus, dia selalu mengemukakan cadangan untuk menyelesaikan masalah walaupun kadang-kala ideanya tidak masuk akal. Cita-cita Chua sering bertukar-tukar, daripada seorang angkasawan, sehinggalah kepada seorang penyampai berita


WAKTU SIARAN GENG BAS SEKOLAH
Setiap Hari Ahad , 11.00 Pagi
Saluran ASTRO Ceria